• 75 jaar vrijheid

In 2020 herdenken we ook in onze dorpen het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Dit zou gepaard gaan met allerlei activiteiten die nu geen doorgang kunnen vinden. Toch ontstaan er gelukkig overal in onze gemeente andere plannen om stil te staan bij het besef dat we in vrijheid mogen leven. Zo wordt op 4 mei voor het eerst in Beusichem en Zoelmond een herdenking met kranslegging georganiseerd, op sobere wijze weliswaar. Om de slachtoffers te herdenken die gevallen zijn in de Tweede Wereldoorlog. En om allen te gedenken die toen en ook gedurende latere vredesmissies hun leven hebben gegeven voor de vrijheid van anderen.

Er zullen die ochtend twee kransen worden gelegd bij de herinneringsplaquette op de zijgevel van het oude gemeentehuis aan de Markt in Beusichem. De eerste krans wordt gelegd namens het college van Burgemeester en wethouders door onze burgemeester samen met een vertegenwoordiger van de Oranjevereniging. De tweede krans wordt gelegd namens onze beide Oranjeverenigingen, de protestantse gemeente Beusichem-Zoelmond, Beusichem Leeft! en het Betuws Hart, door twee vertegenwoordigers van deze organisaties.

Dit wordt voorafgegaan door een korte ceremonie en twee minuten stilte.

Helaas zal deze kranslegging vanwege de veiligheidsvoorschriften niet in groepsverband mogen plaatsvinden. U kunt nadien de kransen gaan bekijken en daar op uw eigen manier stilstaan bij de herdenking. Nu we, als dorpelingen, er nu niet massaal bij kunnen zijn zal deze ceremonie via een livestream te volgen zijn. De reportage en livestream wordt geheel verzorgd door SLR Theater- en Presentatietechniek uit Beusichem in samenwerking met Jan Willem Houweling van In The Picture beeldproducties uit Zoelmond en zal te volgen zijn via de live pagina van de PG Beusichem-Zoelmond. De reportage kan daar ook nadien bekeken worden.

Tot slot willen wij u nog wijzen op de afwijkende vlaginstructie voor 4 mei. Eenmalig hangt de vlag halfstok op overheidsgebouwen, waaronder onze kerktorens, van zonsopkomst tot zonsondergang. De normaal gesproken is dit pas vanaf 6 uur in de avond. Op 5 mei, Bevrijdingsdag, mogen de vlaggen de hele dag in volle glorie wapperen.

Relevante links
Livestream kransleggingen 4 mei (ook voor terugkijken)
SLR Theater- en Presentatietechniek
Jan Willem Houweling – In The Picture beeldproducties